Syster Sara: Slöjan

Att jag bär slöja beror på flera anledningar:

För det första för att det är ett påbud från Allah (Allah vill det bästa för mig) och jag vill visa min respekt inför honom.

För det andra visar jag att jag respekterar mig själv och på så vis även visar respekt för andra människor.

För det tredje vill jag det.

För det fjärde av hygieniska skäl (det är inte trevligt att hitta hårstrån där de inte ska vara)

För det femte att inte visa håret (som är en prydnad) för andra män.

När det gäller män så gillar jag dem. Jag gillar att få komplimanger men med sjalens hjälp blir det lättare att lägga band på sig själv.

För det sjätte är det ganska skönt att ha sjal för då slipper man fixa till håret jämt.

För det åttonde får jag lätt ont i öronen av vinden och då är det skönt med sjal.

För det nionde det är en kvinnlig symbol (som slipsen är för mannen) Jag känner mej mer kvinnlig

Jag har tänkt mycket på att man som muslim inte ska dra till sig andras blickar fast i vår svenska kultur har ju sjalen motsatt effekt. Det är en balanskonst att passa in i det här samhället. Men med rätt attityd, våga visa en lite tuffare sida och att vi inte alls är förtryckta ökar förståelsen och kunskapen om muslimska kvinnor.

En sjal kan även spegla humöret,ekonomi,väder,årstid etc..

Med sjal känner jag mej annorlunda, ibland stolt och överlägsen, ibland konstig och underlägsen.

Jag jobbar på ett sjukhem och då brukar jag knyta sjalen bak i nacken. Jag har fått kommentarer om min sjal de flesta nyfikna och positiva. Som den gamla damen som sa efter at ha studerat mej under hela eftermiddagen och då jag hjälpte henne i säng på kvällen så frågade hon lite försiktigt – Är inte ditt hår torrt snart?

Lund 2021 08 25
Print Friendly, PDF & Email
Kategorier: SAMHÄLLET