Precis som när man besöker en kyrka eller en synagoga eller liknande bör både män och kvinnor klä sig på ett sätt som är passande platsen med kläder som täcker och som inte är för åtsmitande runt kroppen.

Kvinnor bör bära kjol eller byxor som når ner till anklarna och som inte är allt för åtsittande och någonting långärmat.

Det är uppskattat om hon bär en sjal på huvudet och det uppfattas. Oftast finns separata ingångar för män och kvinnor.

Besökare kan ibland bli hälsade på med orden: as-Salâmu alykum, vilket betyder ”frid vare med er”. Om man vill kan man svara med orden wa alaykum salâm, vilket betyder ”och med er vare frid”.

Skaka dock inte hand med människor av motsatt kön. Innan man stiger in i bönesalen tvättar man sig för att bli rituellt ren inför bönen om man inte redan har gjort det – detta är dock inte nödvändigt för icke-muslimska besökare. Då man stiger in i bönesalen sitter man på golvet och man undviker att rikta sina fötter i böneriktningen – som markeras av en nich eller alkov i väggen.

Om man besöker moskén under tiden som bönen pågår sätter man sig ner längst bak. Icke-muslimer är välkomna även då bönen pågår, men förväntas inte delta utan bara titta på. En besökare förväntas inte att delta i några religiösa ritualer.

Print Friendly, PDF & Email