I översättning från engelska och i bearbetning av Bilal.se

Islam missförstås ofta och kan till och med verka exotiskt och främmande i vissa delar av dagens värld. Kanske är det på grund av att religion inte längre dominerar i det västerländska samhällets livsstil, medan det för muslimer är islam som är själva livet. Muslimer gör inte någon konstlad skillnad mellan det sekulära och det sakrala.

Under en längre tid har islam setts som någon ”österländsk” religion, men med det ökande antalet muslimer som lever i väst har islam gradvis kommit att uppfattas som en global tro. Muslimer ses inte som främlingar med konstiga vanor utan välkomnas som en del av mosaiken som utgör livet i väst. I många fall är ses islam inte bara som en acceptabel religion utan som en önskat sätt att leva.

Efter den iranska revolutionen, PLO’s flygplanskapningar under 1970 och 80-talen och, under 2000-talet, attackerna mot World Trade Center och det efterföljande sk ”kriget mot terrorismen” har islam och muslimer kommit att omtalas nästan uteslutande i negativa termer. Massmedia och populärvetenskapliga framställningar av islam och politiskt aktiva muslimer har gjort islam synonymt med terror, extremism och människofientlighet.

Men den intellektuellt tänkande människan inbjuds ändå till att stanna upp ett tag och fråga sig själv, ”Vad vet jag egentligen om islam och muslimer?” Islam är världens mest växande religion. Många människor konverterar till islam och väljer den religiösa vägen som sin livsstil och i den muslimska världen ökar intresset för den egna religionen. För dessa är islam en positiv kraft i deras liv, ja till och med det som gör livet värt att leva och som ger det dess själva innehåll.

För dessa är islam en positiv kraft i deras liv, ja till och med det som gör livet värt att leva och som ger det dess själva innehåll.

Källa:
http://www.discoverislam.com/
Lund 2021 08 25
Print Friendly, PDF & Email
Kategorier: SAMHÄLLET