Vetenskaplig exeges av Kap. 16 Vers: 68-69

I tidskriften Natur & Vetenskap (nr. 7), utgiven Juli 1999, kunde man i en liten notis läsa om att honung är bra mot magsår. Under rubriken till notisen ”Honung mot magsår” fanns följande fackruta:

”Honung dödar Helicobacter pylori, bakterien som är känd för att orsaka magsår. Anledningen tros vara den höga sockerhalten som ger osmotiska effekter på bakterien. Lösningar med sockerarterna glukos och fruktos gav samma effekt.” (s. 23)

Att honung har läkande förmåga och att den är till nytta för människor är inget nytt för muslimer. I snart 1400 år har muslimer läst dagligen i Koranen, Guds ord, att honung är något utöver det vanliga. Gud säger om biet och honungen som den producerar:

”Och din Herre har lärt biet att inrätta sig i bergen och i träden och i det som (människor) ställer i ordning (för dess behov); och att hämta sin näring från alla (växter som ger) frukt och att följa de vägar som din Herre (har utstakat för det). Och en saft av skiftande färg sipprar fram ur dess (inre) i vilken det finns läkande ämnen (till nytta) för människorna. I allt detta ligger helt visst ett budskap till människor som tänker.” (Koranen 16:68-69)

Kära läsare, det kanske är en bra idé att tänka på honung nästa gång man börjar fundera över vilket pålägg man ska ha till mackorna eller vad man ska blanda i teet.

Lund 2021 09 04

[#SMSBilal] – [#islamSE] – [#bilalSE] – [#90sekunder]

Print Friendly, PDF & Email
Kategorier: Vetenskap