Fråga: Är det tillåtet att utföra en abort i de tidiga månaderna (1-3) före själen har andats in i fostret?

Svar: All lovprisan tillhör Allâh. Rådet för de äldre lärde har utfärdat följande uttalande:

  • Det är inte tillåtet att utföra en abort under något stadie, förutom om det finns en giltig orsak inom givna gränser.
  • Om graviditeten är i det första stadiet, vilket är en period utav 40 dagar, och en abort tjänar ett tillåtet syfte eller om den [graviditeten] kommer att leda till något skadligt, då är det tillåtet att utföra en abort. Men om en abort utförs i detta stadie av rädsla för att inte kunna uppfostra barnet, om man är rädd för att inte kunna bära kostnaderna för att försörja och utbilda barnet, i fruktan för framtiden eller för att ett par känner att de har tillräckligt med barn – då är det inte tillåtet.
  • Det är inte tillåtet att avbryta en graviditet när den befinner sig i ’alaqah (andra stadiet) eller mudghah (tredje stadiet). En pålitlig medicinsk kommitté måste först ha bestämt att en fortsatt graviditet kommer att utgöra en fara för moderns välbefinnande, i det att det finns en fruktan för att hon kommer att dö om graviditeten fortsätter. Det är tillåtet att utföra en abort när alla andra medel för att avvärja den faran har undersökts.
  • Efter det tredje stadiet och efter att fyra månader har passerat är det inte tillåtet att avbryta graviditeten förutom om en grupp av pålitliga medicinska specialister har beslutat att det kommer att leda till kvinnans död om fostret behålls. Detta bör endast göras om alla andra medel för att hålla fostret vid liv har undersökts. Det finns ett medgivande som tillåter abort i detta fal, för att undvika det värsta utav två dåliga ting.

Abort under de första månaderna


Mer information om islams syn på abort finner du på islam.se.

Källa: al-Fatâwa al-Jâmi’ah, 3/1056
Lund 12 augusti 2021
Print Friendly, PDF & Email
Kategorier: Äktenskap